معرفی انواع رک شبکه و کاربرد آن
یکی از تجهیزات بسیار مهمی که در هنگام پسیو شبکه از آن استفاده میشود رک شبکه است. تمام تجهیزات مختلف یک شبکه مانند: سوییچ، روتر، کابل شبکه، سرور ، مودم ها و … درون محفظهای فلزی به نام رک شبکه قرار میگیرند.
رک ها در اندازه های مختلفی تولید می شوند و دارای دو عمق 60 و 45 سانتی متری هستند. که محبوب ترین سایزها به شمار میروند. واحد اندازه گیری رک یونیت نام دارد و هر یونیت معادل 5.43 میلی متر است. ارتفاع، عمق و طول رک نیز با واحد اندازه گیری یونیت بیان میشود.
در ادامه مقاله به معرفی انواع رک و تجهیزات جانبی آن و لزوم استفاده از رک ها میپردازیم.
چرا استفاده از رک شبکه الزامی است؟
رک به عنوان یکی از عضوهای حیاتی چه در شبکه های خانگی و چه در شبکه های حرفه ای به شمار میرود. برای نگهداری ایمن از تجهیزات شبکه و صرفه جویی در فضا لازم است تا از رک استفاده شود.
استفاده از رک علاوه بر حفاظت فیزیکی از تجهیزات باعث افزایش امنیت نگهداری از آن ها در مقابل سرقت نیز میشود. و هم چنین از دسترسی افراد ناشناس به تجهیزات جلوگیری میکند.
رک به دلیل حفاظت تجهیزات در مقابل تغییرات محیطی مانند فشار، رطوبت و ضربه منجر به افزایش طول عمر تجهیزات و همچنین صرفه جویی در هزینه ها نیز میشود. لازم به ذکر است که برای خنک نگه داشتن تجهیزات داخل رک از فن استفاده میشود.
انواع رک
رک شبکه در دو نوع دیواری و ایستاده دستهبندی و تولید میشود که به تفکیک به توضیح هریک میپردازیم.
رک دیواری: رک دیواری بیشتر در بخش های مختلف یک شبکه متوسط به کار میرود. درب رک های دیواری میتوانند یکی از انواع جنس های شیشه ای و یا شیشه ای با فریم فلزی باشد. عمق رک های دیواری معمولا 30، 40 و یا 60 سانتی متر است. و جنس بدنه آن ها از استیل یا آلومینیوم ساخته شده است.
برخی از انواع رک های دیواری دارای درهای جانبی هستند و از این طریق دسترسی به تجهیزات را آسانتر میکند.
رک ایستاده: این نوع از رکها در دیتاسنترها و شبکههایی استفاده میشوند که از حجم زیادی از تجهیزات و کابل کشی برخوردار هستند. رک های ایستاده دارای چرخ هستند که به وسیله آن میتوانید در تمامی جهت ها دستگاه را بچرخانید. رک ایستاده در تمامی جهت ها دارای درب است.
وسایل جانبی رک شبکه
یکی از مهمترین مزیتهای رک انعطافپذیری آن است که میتوانید برحسب نیاز متعلقات گوناگونی را به آن بیافزایید که هرکدام از این متعلقات کاربرد مخصوص به خود را دارند. در ادامه به خلاصهای از کاربرد هریک میپردازیم.
فن: در داخل رک بر روی سقف و یا کنارههای آن مکانهایی برای نصب فن در نظر گرفته شده است. که امکان نصب فن تا 4 عدد را امکان پذیر میکند. گاهی برای خنک سازی بهتر رک از یونیت فن استفاده میشود. هر یونیت میتواند دارای 2، 4 و یا 6 فن باشد.
بلانک پنل: برای پرکردن پوشش فضای خالی داخل رک شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این مورد بلانک در بیشتر موارد جهت افزایش ایمنی رک نیز نصب میشود.
پاور ماژول: تجهیزات درون رک به انرژی الکتریسیته نیاز دارد. برای متصل کردن این تجهیزات به برق از پاور ماژول ها درون رک استفاده میشود. تا تمامی تجهیزات از آن تغذیه کنند.
این پاورها دارای تعدادی پریز برق هستند که تمامی تجهیزات درون رک مانند: سوییچ، سرور و … میتوانند از این طریق به برق متصل شوند. در رک های دیواری پاورهایی با 2 تا 3 پورت و در رک های ایستاده پاورهایی با 6 الی 9 پورت استفاده میشود.
سینی رک: سینی جهت قراردادن تجهیزات مختلف برروی آن ها و افزودن طبقات در رک نصب میشود. سینی ها دارای دو نوع ثابت و یا متحرک هستند.
توجه کنید زمینی که رک روی آن قرار میگیرد تحمل وزن رک و تجهیزات داخل آن را دارد یا نه.
لایت پنل: از لایت پنلها در فضاهای کم نور استفاده میشود که نور لازم جهت دیدن تجهیزات درون رک شبکه را امکان پذیر میکند. در لایت پنل ها تعداد زیادی ال ای دی به کار برده شده است. و گاهی اوقات نیز از یک لامپ فلوئرسنت در ساخت آنها استفاده میشود.
قفل رک: سه نوع قفل رک داریم قفل اثرانگشتی، قفل ریتالی و سوییچی. در واقع قفل ریتالی انواع مختلفی دارد مثلا با کلید قفل شود و یا با کد باز شود.
Lcd پنل: این مانیتورها قابل نصب در رک و کشویی ساخته شده اند. پنل های Lcd از طریق اتصال به سرور اطلاعات را به ما نمایش می دهند. برخی از این پنل ها دارای کیبورد و ماوس نیز هستند که از آن طریق میتوان اطلاعات سرور را کنترل نمود.
حرارت سنج: حرارت سنج یکی از ابزارهای ضروری در رک ها است. از حرارت سنج ها برای تشخیص دقیق دما استفاده میشود و با استفاده از حرارت سنج دیجیتال میتوان تنظیم نمود. که فن ها در چه دمایی شروع به فعالیت نمایند.
با استفاده از این ابزار کوچک اما ضروری دیگر نگران گرم شدن دستگاه های درون رک نباشید. دما سنج دیجیتال به این دلیل در بالای رک قرار میگیرد که نسبت به تغییرات دمایی محیط سریعتر واکنش نشان دهد.
شرکت های سازنده رک شبکه
شرکتهای زیادی در حال حاضر در حال ساخت رک هستند و درواقع میتوان گفت که اکثر رکهای موجود در بازار در داخل کشور تولید میشوند. شرکت سامانه ارتباط وستا، نگار شبکه، فن آوران کبیرصنعت ایساتیس، رک HPA، پایا سیستم و متا الکترونیک از جمله تولیدکنندگان رک هستند.
نتیجه گیری
رک شبکه به منظور محافظت از تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه نظم بخشیدن به شبکه و محافظت از آن ها نقش بسزایی دارند. یو پی اس ها قابل نصب در رک هستند که برق بدون نوسان را تامین میکنند و همچنین به عنوان باتری بکاپ عمل مینمایند. یعنی در صورت قطع برق تا مدت زمان مشخصی، سیستم های متصل به آن را روشن نگه میدارند.
گذشته واقعیتی غیرقابل تغییر است، وقت خود را برای تغییر آینده بگذارید.