ریز تراشه چیست و چه کاربردی برای وسایل الکترونیکی دارد؟
ریز تراشه یا به بیان دیگر IC قطعهای فشرده میباشد که از مدارهای الکترونیکی تشکیل شده است. در صورتی که میتوانید یک ریز تراشه را با یک دستگاه میکروسکوپی مشاهده کنید، مدارهای پیچیده و منظمی را درون آن خواهید دید که برای طراحی هر بخش آن ماهها و سالها زمان صرف شده است. ریزتراشهها بخش الزامی از دنیای پیشرفته امروزی به شمار میروند که در صورت نبود آنها یا کمبود عرضه، دنیای امروزی با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد. در سالهای اخیر پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه فناوری ریز تراشهها به وجود آمده است.
ریز تراشه چیست؟
ریز تراشه، تراشه کامپیوتری یا مدار مجتمع (IC) نیز نامیده میشود - واحدی از مدارهای مجتمع است که در مقیاس میکروسکوپی با استفاده از مواد نیمه رسانا مانند سیلیکون یا تا حدی ژرمانیوم ساخته میشود. اجزای الکترونیکی، مانند: ترانزیستورها و مقاومتها، به همراه اتصالات پیچیدهای که اجزا را به یکدیگر متصل و جریان سیگنالهای الکتریکی را تسهیل میکند، به صورت لایهای در مواد حک میشوند.
اجزای ریزتراشه آنقدر کوچک هستند که در نانومتر (nm) اندازه گیری میشوند. برخی از قطعات اکنون زیر 10 نانومتر هستند و این امکان را فراهم میکند که میلیاردها مولفه را روی یک تراشه قرار دهید. در سال 2021، IBM یک ریزتراشه مبتنی بر فناوری 2 نانومتری، کوچکتر از عرض یک رشته DNA انسانی معرفی کرد. نانومتر یک میلیاردم متر یا یک میلیونم میلی متر است. در این مقیاس، میتوان تا 50 میلیارد ترانزیستور را روی یک ریزتراشه به اندازه یک ناخن جای داد.
تفاوت ریزتراشه ( microchip ) و ریزپردازنده ( microprocessor ) چیست؟
به بیان خیلی ساده، ریزتراشه یک تراشه (بیشتر از انواع سیلیکونی) است که دارای ترانزیستور، مقاومت و غیره روی آن است که میتواند بسیاری از توابع از جمله حافظه (ROM و RAM) و غیره را ارائه دهد. ریزپردازنده یکی از سیستمهایی است که میتواند روی یک ریزتراشه باشد.
ریزتراشهها چگونه ساخته میشوند؟
تولیدکنندگان ریزتراشه برای چیپهای خود به سیلیکون متکی هستند زیرا فراوان، ارزان و کار کردن با آن آسان است. همچنین، ثابت کرده است که نیمه هادی قابل اعتمادی در دستگاههای مختلف میباشد. با این حال، سیلیکون ممکن است به محدودیتهای عملی خود برسد زیرا فناوریهای ریزتراشه کوچکتر میشوند و اجزای بیشتری در ریزتراشه فشرده میشوند تا نیازهای روزافزون برای ادامه مطلب...