ویندوز سرور چیست و چه تفاوتی با ویندوز معمولی دارد؟
اگر یک کاربر معمولی هستید، ممکن است فقط از نسخههای ویندوز استفاده کرده باشید. اما آیا میدانستید که مایکروسافت نسخه هایی از ویندوز سرور را نیز منتشر میکند؟ این تکنولوژی نسخهای از سیستمعامل مایکروسافت است که به طور ویژه برای نصب و اجرا روی سرورها طراحی شده است. حال بیایید نگاهی به تفاوتهای ویندوز معمولی و سرور بیندازیم. قبل از این که این مفهوم را توضیح دهیم، بهتر است در ابتدا بدانید که سرور چیست و چه کاری انجام میدهد. سرور از اجزای سخت افزاری و نرم افزاری تشکیل شده است. این فناوری میتواند یک سرور فایل ساده باشد که روی سختافزار قدیمی اجرا میشود و به سادگی با یک یا چند رایانه ارتباط برقرار میکند. سرور اختصاصی نیز نوعی دیگر از سرور است که معمولا گران قیمتتر است و از سختافزارهای خاص مانند پردازنده و هارد دیسک تشکیل شدهاند.
ویندوز سرور چیست؟
ایتدا به مفهوم این ویندوز میپردازیم. ویندوز سرور سیستم عاملی است که به طور خاص برای استفاده در سرور ایجاد شده است. در این مقاله به تفاوتهای ویندوز سرور و ویندوز معمولی میپردازیم. سرورها ماشینهای بسیار قدرتمندی هستند که به گونهای طراحی شدهاند تا دائما منابع را برای رایانههای دیگر فراهم نمایند. این بدان معناست که این تکنولوژی تقریبا در بیشتر موارد فقط در تنظیمات تجاری مورد استفاده قرار میگیرد. مایکروسافت از زمانی که ویندوز سرور 2003 در آوریل همان سال راه اندازی شد، آن را با همین نام منتشر کرده است. با این حال، نسخه های این ویندوز پیشتر از این هم در دسترس بود. به عنوان مثال، Windows NT 4.0 برای دو نوع استفاده عمومی و سرور موجود بود. در بیشتر موارد کاربران عادی به Windows server نیازی ندارند. اما هنوز هم خالی از لطف نیست تا در مورد این فناوری بیشتر بدانید.
تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی؟
ممکن است فقط با یک نگاه نتوانید تفاوت بین سرور و نسخههای معمولی ویندوز را تشخیص دهید؛ چرا که از نظر ظاهری کاملا یکسان هستند. همانطور که مشخص است، هر نسخه Windows server به نوعی به یک نسخه از ویندوز مرتبط است. به عنوان مثال، ویندوز سرور 2003، همان نسخه XP در ویندوز است. از آنجایی که این دو مفهوم یک پایه مشترک دارند، عملکرد آنها در بیشتر موارد مشابه است. برنامههایی مانند مرورگرها و ویرایشگرهای عکس روی سرور ویندوز نیز نصب میشوند و بسیاری از ابزارهای اولیه ویندوز مانند Notepad در آن یافت میشود. با این حال، تفاوتهای این دو مفهوم بیشتر از شباهت آنها به یکدیگر است که در ادامه برخی از آنها را مرور میکنیم.
نرم افزار مدیریت سازمانی
از آنجایی که تکنولوژی ذکر شده برای استفاده در مشاغل مختلف در نظر گرفته میشود، شامل نرم افزارهای سازمانی نیز میشود. سرور به لطف این ابزارها میتواند کارهای زیر را انجام دهد:
1. اکتیو دایرکتوری: اکتیو دایرکتوری یک سرویس مدیریت کاربری است که به سرور اجازه میدهد تا به عنوان کنترل کننده دامنه عمل کند. به جای ورود هر کاربر به یک رایانه محلی، این سرویس احراز هویت حساب کاربری را مدیریت میکند.
2. DHCP: این پروتکل در سرور آدرسهای IP را به صورت خودکار به همه دستگاههای موجود در شبکه اختصاص میدهد. در یک محیط تجاری،DHCP این کار را با بیشترین بازدهی در ویندوز سرور ارائه میدهد.
3. فایل و ذخیره سازی: داشتن فایل سرور یکی دیگر از موارد استفاده رایج برای سازمان شماست. با سرور فایل میتوانید دادههای مهم را در یک مکان مرکزی نگه دارید و مجوزهایی را برای کنترل دسترسی افراد به فایلها تنظیم کنید.
4. سرویسهای بهروزرسانی ویندوز: اغلب کسب و کارها نمیخواهند به روزرسانیهای ویندوز در همان لحظه و بالافاصله انجام شود. با راهاندازی سرور به عنوان یک کنترلکننده آپدیت ویندوز میتوانید تمام بهروزرسانیها را از طریق سرور هدایت کنید و قوانین خاصی را برای نحوه عملکرد آنها تنظیم نمایید. این موارد تنها تعدادی از وظایف سرور هستند که Windows server انجام میدهد. اغلب سازمانها بیش از یک سرور دارند و نقشهای ذکر شده را در چندین دستگاه تقسیم میکنند. نسخههای استاندارد ویندوز این قابلیتها را ارائه نمیدهند. با استفاده از ابزارهای خاص میتوانید این امکانات را در ویندوز نیز داشته باشید، اما آنقدر قوی نخواهد بود.
کمترین محدودیتهای سخت افزاری
افراد معمولا به حداکثر مقدار رم مورد استفاده در کامپیوتر خود توجهی ندارند. ویندوز 64 بیتی 10 به شما امکان نصب رم تا 2 ترابایت را میدهد. اما بیشتر کاربران نمیتوانند بیش از 32 گیگابایت رم در سیستم خود داشته باشند، بنابراین داشتن 1 ترابایت رم نیز کاملا دور از ذهن است. با دانستن این موضوع، آیا میتوانید باور کنید که سرور ویندوز حداکثر از 24 ترابایت رم پشتیبانی میکند؟ در دنیای تجارت سرور میتواند عملکرد مفید را ادامه مطلب...