مانیتورینگ عملکرد سرور؛ یک راهکار ایده آل برای نظارت بر سرورها
مانیتورینگ سرور فرآیندی است که در آن فعالیت سرورهای فیزیکی و مجازی قابل مشاهده است. از آنجایی که هر سرور از صدها یا حتی هزاران درخواست به طور همزمان پشتیبانی میکند، اطمینان از اینکه همه سرورهای یک سازمان مطابق انتظار کار کنند بخش مهمی از مدیریت زیرساخت فناوری اطلاعات را تشکیل میدهد. از آنجایی که سیستمهای IT همیشه در حال توسعه هستند، امروزه نظارت دقیق آنها در زمانهای مختلف اهمیت ویژهای پیدا کرده است. مانیتورینگ کمک میکند تا سرورها و سیستمهای مرکزی مطابق با هدف کار کنند و مدیران بتوانند فعالیت کارکنان را در هر زمان زیر نظر داشته باشند.
اگرچه اهمیت مانیتورینگ عملکرد سرور بر بیشتر سازمانها پوشیده نیست، اما بسیاری از کسب و کارها ممکن است هنوز از مزایای این تکنولوژی آگاه نباشند. شاید اصطلاح "server monitoring" به دلیل تنوع زیاد سرورهای موجود کمی گیج کننده باشد؛ چرا که هر سرور به شکل منحصر به فردی از نظارت تکنولوژیک نیاز دارند و بعید است که یک ابزار خاص برای همه مناسب باشد. در این مقاله با مفهوم مانیتورینگ سرور بیشتر آشنا میشوید.
مانیتورینگ سرور چیست؟
اصطلاح مانیتورینگ عملکرد سرور یک مفهوم جامع دارد که به سلامت و عملکرد سرور مربوط میشود. سرور فیزیکی استانداردهایی دارد که شامل حافظه، cpu و عملکرد شبکه میباشد. از طرفی دیگر، در سرور مجازی استانداردها بسته به نوع سرور شامل دیتابیس، پهنای باند شبکه و دیگر منابع بسته به نوع سرور است.
مانیتورینگ به دلایل مختلفی مهم است و در واقع این تکنولوژی ماهیت پیشبینیکننده دارد. کاهش سرعت و سایر مشکلات عملکردی به شناسایی دقیق خطا کمک میکنند. بسیاری از شرکتها متعهد به ارائه سطح مشخصی از عملکرد هستند که میتواند در زمینههایی مانند حسابداری و مالی بسیار مهم باشد. اگر عملکرد از آستانه خاصی ضعیفتر شود، هزینههای جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.
چرا مانیتورینگ سرور مهم است؟
سرورها از مهمترین اجزای زیرساخت فناوری اطلاعات هستند و نظارت بر عملکرد و در دسترس بودن آنها کلید سلامت کلی شبکههاست. در صورتی که سرور از کار افتاده باشد، به کندی کار کند، قطع شود یا عملکرد ضعیفی داشته باشد، ممکن است مشتریان ناامید شوند و شما را رها کنند. رعایت استانداردهای مانیتورینگ عملکرد سرور اغلب به یک زیرساخت قابل اعتماد و ایمن نیاز دارد.
در حال حاضر حملات بدافزارها و باج افزارها از تهدیدهای رایج و همیشگی دنیای دیجیتال به شمار میروند. آگاهی از این تهدیدات و روشهایی که سیستم شما به چنین حملهای واکنش نشان میدهد، بخش مهمی از آمادگی امنیتی است. اما آمادگی بدون داشتن مانیتورینگ خوب در سرور امکان پذیر نیست. یک سیستم مانیتورینگ میتواند فورا بفهمد که چه زمانی و چرا یک رویداد غیرعادی رخ داده است. به عنوان مثال، نشان میدهد که آیا ترافیک شبکه به دلیل افزایش تقاضای کاربر است یا فرآیند مشکوکی در آن اتفاق افتاده است. اجزای امنیتی مانیتورینگ مانند آنتی ویروس، سرویس پیشگیری از سرقت داده (DLP) و سیستمهای تشخیص نفوذ (HIDS) میتوانند شما را از تمام حملات سایبری جلوتر نگه دارند. سیستم SIEM (امنیت اطلاعات و مدیریت رویداد) احتمالا مدرنترین راهکار مانیتورینگ است که سرمایهگذاری شما در آن را چندین برابر پس میدهد.
تنها با نظارت کامل سرورهاست که میتوانید متوجه شوید که آیا یک مشکل نیاز به حذف کردن کامل یا ارتقاء ظرفیت دارد یا خیر. برنامهریزی و پیادهسازی راهکارها بر اساس چنین بازخوردی میتواند به سازمان شما در حفظ و نگهداری سرورها کمک کند. یک سیستم مانیتورینگ قوی خطوط پایه عملیاتی را تعریف میکند که این امر به نوبه خود به شما در پیش بینی نیازهای آینده و ارتقاء سخت افزار کمک خواهد کرد.
فرایند مانیتورینگ عملکرد سرور چگونه انجام میشود؟
پیاده سازی این فرایند در هر محیطی متفاوت است. با این حال، برخی از بهترین روشها به بخش فناوری اطلاعات سازمان کمک میکند تا با سرمایهگذاری در سیستم مانیتورینگ عملکرد سرور، بیشترین کارایی را دریافت کنند.
سخت افزار در وضعیت مناسبی کار کند
سرورهای فایل معمولا تا حد تواناییهای عملیاتی خود تحت فشار قرار میگیرند و به ندرت دچار اختلال میشوند. آنها اغلب 24 ساعت شبانه روز در 7 روز هفته بدون وقفه کار میکنند. به همین دلیل نظارت بر معیارهایی مانند استفاده از CPU، حافظه و استوریج برای تایید اینکه هر سرور به طور مداوم در بهترین حالت خود کار میکند بسیار مهم است.
خطرات احتمالی را شناسایی کنید
هنگام استفاده از ابزارهای مانیتورینگ سرور، مراقب مشکلاتی باشید که ممکن است بر سخت افزار و نرم افزار تاثیر بگذارند. برای مثال، این ابزارها در مورد خطاهای دیتابیس هشدار میدهند.
نظارت بر هشدارها
هشدارها را در زمان واقعی نظارت کنید. این هشدارها باید بررسی و حل شوند، بنابراین باید روشهای قابل اعتماد برای مدیریت و اولویت بندی موثر آنها را در نظر بگیرید.
برنامه ریزی ظرفیت ابر
سیستم مانیتورینگ عملکرد سرور در برنامهریزی قدرت محاسباتی مناسب نقش کلیدی دارد. به عنوان مثال، اگر سرعت انجام عملیات کاهش یابد یا کاربران با مشکلات دیگری مواجه شوند، مدیر فناوری اطلاعات میتواند از طریق مانیتور کردن سرور وضعیت موجود را ارزیابی کند. در نتیجه، منابعی برای حل مشکل به آنها اختصاص داده خواهد شد.
از برنامه ریزی ظرفیت حداکثر استفاده را ببرید
در پنج سال گذشته، حجم کاری مراکز داده به طور قابل توجهی افزایش یافت؛ یعنی تقریبا دو برابر شده است. در این شرایط سرورها مجبورند با این تغییر همگام شوند. خوشبختانه، سازمانها میتوانند با تجزیه و تحلیل نحوه استفاده از سرور، نیازهای آن را در سالهای آینده پیش بینی کنند.
مانیتورینگ سرور چگونه کار میکند؟
اصطلاح مانیتورینگ عملکرد سرور سلامت عمومی سرور را پوشش میدهد، اما به طور کلی بر معیارهای عملکرد تمرکز دارد. این معیارها در سرورهای فیزیکی شامل استفاده از CPU، حافظه و عملکرد شبکه است. برای سرورهای مجازی این استانداردها معمولا زمان پاسخ سرور وب یا پایگاه داده، پهنای باند و سایر موارد مربوط به استفاده از منابع را در بر میگیرد. البته این بستگی به نوع سرور مورد استفاده نیز دارد.
سیستمهای مانیتورینگ محبوب
سه نوع سیستم مانیتورینگ عملکرد سرور موجود است:
• سیستمهای سنتی مبتنی بر نرم افزار لوکال
• سیستمهای مبتنی بر SaaS/Cloud
• سیستمهای موبایل
برخی سیستمها فناوریهای سنتی و ابری را برای سفارشی سازی ترکیب میکنند. در ادامه مزایا و معایب هرکدام را بررسی خواهیم کرد.
سیستمهای سنتی مبتنی بر نرم افزار
این سیستم به نرم افزار نصب شده در محل متکی میباشد و سنتی ترین مدل است. این سیستم معمولا هزینه قابل توجهی را در پی دارد و پشتیبانی مستمر را تضمین میکند. باتوجه به روشهای مختلف راه اندازی، نصب این نوع سیستم میتواند بسیار پیچیده و بسیار زمان بر باشد. با این حال، نرمافزار داخلی نیز امکان سفارشیسازی را نیز فراهم میکند. به طور کلی، نرم افزارهای داخلی هزینه بیشتری در مقایسه با سرویسهای ابری دارد.
سیستمهای SaaS/Cloud
سیستمهای مانیتورینگ ابری به صورت آنلاین نصب و راه اندازی میشوند. در این فرایند دیگر نیاز به نصب نرم افزار در زیرساخت سخت افزاری ندارید و میتوانید سیستمها را به سرعت (حتی در عرض چند ساعت) راه اندازی کنید. سرویسهای ابری انعطافپذیری زیادی دارند، اگرچه کنترل کمتری بر شخصیسازی ارائه میدهند.
سیستمهای موبایل
بسیاری از ارائه دهندگان ابری و داخلی این فناوری را در تلفن همراه پیاده سازی میکنند. در نتیجه، در هر زمان و هر مکان به دادههای مانیتورینگ عملکرد سرور دسترسی خواهید داشت؛ یعنی میتوانید این سیستم را بر روی یک دستگاه تلفن همراه داشته باشید.
نحوه انتخاب ابزارهای مانیتورینگ عملکرد سرور
قبل از خرید ابزار مانیتورینگ عملکرد سرور علاوه بر ویژگی های خاص هرکدام، موارد زیادی وجود دارد که باید در نظر بگیرید. اولین کاری که باید انجام دهید این است که به آنچه سازمان شما می خواهد نظارت کند، فکر کنید:
• چند سرور دارید؟
• به چه میزان نظارت بر زیرساخت نیاز دارید؟
• هر سرور به چه چیزی اختصاص دارد؟
• چه چیزهایی را میخواهید نظارت کنید؟
برخی از ابزارها و محصولات عملکرد محدودی دارند، در حالی که برخی دیگر جامعترند و به شما امکان نظارت بر طیف وسیعی از برنامهها را میدهند. ابزارهای نظارت بر سرور تنوع بسیاری دارند و باید دقت کنید که برای ویژگیهایی که به آن نیاز ندارید، هزینه اضافی پرداخت نکنید.
نتیجه گیری
مانیتورینگ عملکرد سرور یکی از بخشهای اصلی فناوری اطلاعات محسوب میشود. از آنجایی که سرورها اساسا قلب تپنده یک سازمان هستند، مدیر IT باید اقدامات لازم را انجام دهد تا مطمئن شود تمام وظایف به درستی انجام میشوند. یک سیستم مانیتورینگ خوب برای نظارت و مدیریت سرور جهت رسیدن به این هدف ضروری است. با این حال، ابزارهای باکیفیت فقط مشکلات را شناسایی نمیکنند: آنها به قدری فعال هستند تا قبل از تبدیل شدن به فاجعه، شما را از مشکلات احتمالی مطلع کنند. در واقع این فناوری در یافتن و اجرای راهکار مناسب به سازمان شما کمک میکند.