تاثیر کلان داده یا بیگ دیتا بر آینده تکنولوژی
کلان داده به مجموعههای وسیع و متنوعی از اطلاعات اشاره دارد که با سرعت فزاینده ای رشد میکنند. تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ استفاده از تکنیکهای تحلیلی پیشرفته در برابر مجموعههای کلان داده بسیار بزرگ و متنوع است. که شامل دادههای ساختار یافته، نیمه ساختاریافته و بدون ساختار، از منابع مختلف و در اندازههای مختلف از ترابایت تا پتابایت است. کلان داده یا بیگ دیتا را میتوان به عنوان مجموعه دادههایی تعریف کرد که اندازه یا نوع آنها فراتر از توانایی پایگاه دادههای سنتی برای جمع آوری، مدیریت و پردازش دادهها با حداقل تاخیر ممکن دانست.
در کلان داده یا بیگ دیتا ، منابع داده در مقایسه با دادههای سنتی پیچیدهتر میشوند. زیرا توسط هوش مصنوعی (AI)، دستگاههای تلفن همراه، رسانههای اجتماعی و اینترنت اشیا (IoT) هدایت میشوند. به عنوان مثال: انواع مختلف دادهها از حسگرها، دستگاهها، ویدئو / صوت، شبکهها، فایلهای گزارش، برنامههای کاربردی تراکنشها، وب و رسانههای اجتماعی سرچشمه میگیرند. بیشتر آنها در زمان واقعی و در مقیاس بسیار بزرگ تولیدمیشوند.
پلتفرمهای کلان داده چیست؟
پلتفرمهای کلان داده به طور ویژهای طراحی شدهاند تا حجمهای غیرقابل اندازهگیری از دادهها را که با سرعتهای بالا و تنوع زیاد وارد سیستم میشوند را مدیریت کنند. این پلتفرمهای کلان داده معمولا از سرورها، پایگاه داده و ابزارهای هوش تجاری متفاوتی تشکیل شدهاند که به دانشمندان اجازه میدهند دادهها را برای یافتن روندها و الگوها دستکاری کنند. کلان داده اساسا مشاجره سه V برای به دست آوردن بینش و پیش بینی است، بنابراین نگاه دقیق تر به هر ویژگی مفید است.
سه V برای پیش بینی و به دست آوردن بینش
حجم (Volume)
مقدار دادههای تولید شده و ذخیره شده و ارزش آنها تعیین میکند که آیا میتوان آن را کلان داده در نظر گرفت یا خیر؟ اندازه کلان داده معمولا بزرگتر از ترابایت و پتابایت است.
سرعت تولید و پردازش دادهها (Velocity)
برای پاسخگویی به خواستهها و چالشهایی که در مسیر رشد و توسعه قرار دارند دادههای بزرگ اغلب در زمان واقعی در دسترس هستند. در مقایسه با دادههای کوچک، دادههای بزرگ به طور مستمر بیشتر تولید میشوند. دو نوع سرعت مربوط به کلان داده عبارتند از: فرکانس تولید و فرکانس پردازش.
نوع و ماهیت دادهها (Variety)
فناوریهای قبلی مانند RDBMS قادر به مدیریت کارآمد و موثر دادههای ساختار یافته بودند. با این حال، تغییر در نوع و ماهیت از ساختار یافته به نیمه ساختاریافته یا بدون ساختار ابزارها و فناوری های موجود را به چالش کشید.
ویژگیهای کلان داده یا بیگ دیتا
مقیاس پذیری(گسترش سریع اندازه دادهها)
گستردگی(قابلیت تغییر و اضافه شدن زمینههای جدید در هر عنصر دادهای)
جامعیت(جامع و کامل بودن دیتای ظبط شده)
تغییر پذیری(تغییر جریان دادهها)
ارزش(سود و منفعت دادهها)
مرتبط بودن(زمینه های مشترک دادهها)
صحت (کیفیت دادهها)
کلان داده چگونه کار می کند؟
کلان دادهها را میتوان به عنوان بدون ساختار یا ساختار یافته طبقه بندی کرد. دادههای ساختاریافته شامل اطلاعاتی است که قبلا توسط سازمان در پایگاههای داده و صفحات گسترده مدیریت شده است. و غالبا ماهیت عددی دارد.
دادههای بدون ساختار اطلاعاتی هستند که سازماندهی نشدهاند و در یک مدل یا قالب از پیش تعیین شده قرار نمیگیرند. این شامل دادههای جمع آوری شده از منابع رسانههای اجتماعی است که به موسسات کمک میکند اطلاعات مربوط به نیازهای مشتری را جمع آوری کنند.
کلان دادهها اغلب در پایگاههای داده کامپیوتری ذخیره میشوند. و با استفاده از نرم افزارهایی که به طور خاص برای مدیریت مجموعه دادههای بزرگ و پیچیده طراحی شدهاند، تجزیه و تحلیل میشوند.
موارد استفاده از کلان داده یا بیگ دیتا
تحلیلگران داده به رابطه بین انواع مختلف دادهها مانند: دادههای جمعیتی و سابقه خرید، نگاه میکنند تا تعیین کنند که آیا همبستگی وجود دارد یا خیر؟
چنین ارزیابیهایی ممکن است توسط شخص ثالثی که بر پردازش دادههای بزرگ در قالبهای قابل هضم تمرکز دارد، در داخل یا خارج از کشور انجام شود. کسب و کارها اغلب از ارزیابی دادههای بزرگ توسط چنین کارشناسانی استفاده میکنند تا آنها را به اطلاعات عملی تبدیل کنند.
بسیاری از شرکتها، مانند: آلفابت و متا (فیسبوک سابق) از دادههای بزرگ برای تولید درآمد تبلیغاتی با قرار دادن تبلیغات هدفمند برای کاربران در رسانههای اجتماعی و کسانی که وب گردی میکنند، استفاده میکنند. تقریبا هر بخش در یک شرکت میتواند از یافتههای تجزیه و تحلیل دادهها، از منابع انسانی و فناوری گرفته تا بازاریابی و فروش، استفاده کند.
هدف کلان داده چیست؟
هدف کلان داده افزایش سرعت ورود محصولات به بازار، کاهش زمان و منابع مورد نیاز برای جذب بازار، مخاطبان هدف، و اطمینان از رضایت مشتریان است. با گسترش ابزارها و فلسفههای کلان داده یا بیگ دیتا، ایدههای دیرینه درباره ارزش تجربه، ماهیت تخصص و عملکرد مدیریت را تغییر خواهند داد.
رهبران باهوش تجاری در صنایع، تجربه یک انقلاب مدیریتی با استفاده از دادههای بزرگ را خواهند داشت. اما مانند هر تغییر عمده دیگری در کسب و کار، چالشهای تبدیل شدن به یک سازمان مبتنی بر دادههای بزرگ میتواند بسیار زیاد باشد. و نیاز به رهبری عملی داشته باشد. با این وجود، این انتقالی است که مدیران اجرایی باید امروز با آن درگیر شوند.