سفارش تبلیغ
صبا ویژن

انواع سیستم عامل مایکروسافت برای چه دستگاههایی عرضه شده است؟

نسخه های مختلفی از سیستم عامل ویندوز مایکروسافت از دهه 1980 وجود داشته است. درست از زمانی که سیستم عامل در رایانه های شخصی مورد استفاده قرار گرفت. امروزه انواع سیستم عامل مایکروسافت، برای دستگاه های مختلفی از جمله رایانه های شخصی خانگی و تجاری، تبلت ها، تلفن ها و سرورهای تجاری در دسترس هستند.

انواع سیستم عامل مایکروسافت برای چه نوع سیستم هایی وجود دارد؟

نسخه اولیه سیستم عامل ویندوز در سال 1985 راه اندازی شد و کاربران MS-DOS، که سیستم عامل مبتنی بر متن بود را با گرافیک و ماوس کامپیوتر آشنا کرد. ویندوز 1 و تعدادی از نسخه‌های بعدی اساسا بر روی MS-DOS اجرا می‌شوند و برای بسیاری از ویژگی‌ها به جای اجرا به‌عنوان سیستم‌عامل مستقل واقعی به DOS متکی هستند. ویندوز 95، یکی از معروف ترین نسخه های اولیه، در سال 1995 در میان یک کمپین بازاریابی عظیم توسط مایکروسافت منتشر شد. جهان را با منوی استارت معروف ویندوز آشنا کرد. همچنین اولین نسخه ای بود که اینترنت اکسپلورر، اولین مرورگر وب مایکروسافت را داشت.

Windows ME که در سال 2000 منتشر شد، آخرین ویندوزی بود که بر روی DOS اجرا شد. سال بعد، مایکروسافت ویندوز XP را منتشر کرد که بیش از یک دهه در بسیاری از مشاغل مورد استفاده قرار گرفت و مورد تحسین منتقدان و کاربران قرار گرفت. نسخه‌های بعدی شامل ویندوز ویستا کمتر موفق بود. همچنین ویندوز 7، ویندوز 8 و نسخه فعلی برای رایانه‌های شخصی خانگی و اداری، ویندوز 10 است.

ویندوز 9 وجود ندارد. زیرا این امکان وجود داشت که کاربران و  همینطور برنامه ها، هنگام تلاش برای تعیین نسخه نرم افزار، آن را با ویندوز 95 یا ویندوز 98 اشتباه بگیرند. ویندوز 10 که در سال 2015 منتشر شد، از رایانه های رومیزی، لپ تاپ ها و تبلت ها پشتیبانی می کند. مایکروسافت به‌جای عرضه یک سیستم عامل کاملا متفاوت دیگر ، علنا اعلام کرده است که قصد دارد به‌روزرسانی‌های تدریجی بر روی ویندوز 10 را عرضه کند. که البته با انتشار نسخه ویندوز 11 شرایط متفاوت شد.

انواع سیستم عامل مایکروسافت برای سرورها

مایکروسافت علاوه بر ساختن نرم‌افزار برای کاربران رایانه‌های شخصی خانگی و تجاری، مدت‌هاست که انواع سیستم عامل مایکروسافت را برای سرورها ساخته است.

در سال 1993، مایکروسافت ویندوز NT را راه اندازی کرد. این سیستم عاملی بود که برای سرورها و ایستگاه‌های کاری پرقدرت طراحی شده بود و کدهای مجزایی را از نسخه‌های رایانه شخصی مبتنی بر DOS ویندوز موجود در آن زمان اجرا می‌کرد. با شروع ویندوز XP، انواع سیستم عامل مایکروسافت بر روی کدهایی اجرا شدند که از NT سرچشمه می‌گرفتند، نه DOS.پ

در سال 2000، یک محصول جدید برای سرور به نام Windows 2000 Server منتشر شد. نسخه‌های بعدی سرور محور ویندوز، همگی دارای Windows Server به نام خود هستند. نسخه امروزی که در ابتدا با نام Windows Server 2016 شناخته می‌شد، اکنون تنها Windows Server نامیده می‌شود. سیستم‌عامل‌های سرور، که عموما از رایانه‌های قدرتمندتر پشتیبانی می‌کنند و برای استفاده همزمان توسط چندین کاربر طراحی شده‌اند، برای کاری طراحی شده‌اند که در پس‌زمینه اجرا می‌شوند نه اینکه مستقیما با کاربران ارتباط برقرار کنند.

نسخه های سیستم عامل ویندوز برای گوشی ها

مایکروسافت تعدادی سیستم عامل برای گوشی های هوشمند منتشر کرده است. از اوایل دهه 2000، سیستم‌عامل‌های مبتنی بر ویندوز با نام « Windows Mobile» برای تلفن‌ها و رایانه‌های شخصی، معروف به رایانه‌های شخصی جیبی منتشر شدند. اولین نسخه ای که با یک فروشگاه اپلیکیشن ، شبیه به آیفون و اندروید عرضه شد، ویندوز موبایل 6.5 بود که در سال 2009 منتشر شد.

سال بعد، این شرکت یک سیستم عامل جدید منتشر کرد که از لحاظ شماره در ادامه نسخه های قبل بود، اما کلمه “Mobile” را به “Phone” تغییر داد، مانند Windows Phone 7. حتی تعدادی ویژگی های منحصر به فرد را معرفی کرد. این نرم افزار به شدت مورد استقبال و محبوبیت برخی از کاربران قرار گرفت، اما نتوانست در سطح سیستم عامل های iOS اپل و اندروید گوگل مورد توجه قرار گیرد.

Windows Phone 8 که در سال 2012 راه اندازی شد. اولین نسخه از انواع سیستم عامل مایکروسافت بود  که کدهای آن مانند سیستم عامل کامپیوتر بود. خود را را با نرم افزار ویندوز کامپیوتر این شرکت به اشتراک گذاشت. در سال 2014، ویندوز فون 8.1 اولین دستگاهی بود که کورتانا، یک دستیار مجازی با قدرت صوتی مشابه سیری اپل را عرضه کرد.

جدیدترین نوع از انواع سیستم عامل مایکروسافت تلفن با نام Windows 10 Mobile شناخته می شود و برای تأکید بر شباهت های آن با سیستم عامل دسکتاپ طراحی شده است. این فقط برای تعداد محدودی از تلفن ها در دسترس است و به طور گسترده مورد استفاده قرار نمی گیرد.

نتیجه‌گیری

انواع سیستم عامل مایکروسافت، هر چه که باشد برای این است که یک کامپیوتر فایل‌ها را ذخیره کند. بین برنامه‌های مختلف سوئیچ کند. همچنین حافظه را کرده و خود را ایمن نگه می‌دارد و با وسایل جانبی مانند چاپگرها و دوربین‌ها تعامل دارد. سیستم‌عامل‌های مختلف رویکردهای متفاوتی برای همه این موارد دارند. به همین دلیل است که معمولا نمی‌توانید یک برنامه ویندوز را روی رایانه مکینتاش اجرا کنید و چرا مجوزها در تلفن Android با آیفون متفاوت به نظر می‌رسند.

برخی از سیستم‌عامل‌ها توسط گروه‌هایی از مردم در سرتاسر جهان طراحی می‌شوند. مانند سیستم‌عامل منبع باز، لینوکس، در حالی که برخی دیگر محصولات تجاری ساخته شده توسط یک شرکت هستند، مانند ویندوز مایکروسافت و macOS اپل.